Taula rodona: “Viatge al 2030. Perspectives de distribució” amb Patxi Beascoa, Mónica Díaz, Arantza Larrauri i Joachim Schulte

El preu fix cal mantenir-lo pel bé de tots

És impossible obviar que la distribució és un dels temes crucials, i també polèmics, del sector editorial. De la seva eficàcia i sostenibilitat depèn moltes vegades l’èxit o el fracàs d’un llibre o d’un segell.

Patxi Beascoa, de Penguin Random House, recorda que la distribució és un tema molt més complex que el simple transport de llibres. “Hi ha una nova perspectiva, que atén a tot el procés, des que es pensa un llibre fins que és a les mans del lector”.

L’ombra d’Amazon -els representants de la qual van ser convidats a participar però van declinar- és present en aquesta taula com en tantes altres. “La seva obsessió pel servei al client ens ha canviat a tots. Has de ser ràpid, però també rendible”, assenyala. I aquí sí que es mostra contundent: “El preu fix cal mantenir-lo pel bé de tots”.

Per part d’UDL, Mónica Díaz també recorda que “la distribució no és un magatzem. Pocs són conscients que la part més valuosa del nostre treball és la comercialització”. De fet, logística, comercialització i administració són les tres potes d’una mateixa línia de negoci.

“L’ànima d’un distribuïdor és el seu equip de vendes, format per lectors apassionats”, assegura la responsable d’UDL, qui fins i tot defensa que, en realitat, “la logística ha de ser invisible”.

“Cada vegada som més tecnològics. Els hàbits de consum estan canviant, i els serveis de lliurament cada vegada són més ràpids. El repte és aconseguir visibilitat per als llibres que representem. És molt important treballar amb antelació”, afegeix.

“Cal traduir la informació literària a una informació més comercial. I hem d’apostar per la transparència, ara els editors ja poden consultar tot el trajecte dels seus llibres”, ha explicat.

Arantza Larrauri, de Libranda, la distribuïdora digital creada el 2010, explica la seva funció com a “proveïdors de serveis logístics” i s’atreveix a enumerar quatre reptes per als propers tres anys. En primer lloc, contrarestar la concentració als canals. En segon lloc, “que el llibre en paper destaqui en digital. Treballar millor les metadades perquè el lector trobi els seus llibres en els cercadors”. El tercer repte consisteix a “invertir constantment en la plataforma de distribució, per donar informació a l’instant a l’editor”. I, finalment, “animar els editors al fet que tinguin tot el seu fons online, per poder, així, reimprimir-lo localment”.

“Sota comanda cap llibre estarà mort”, insisteix, i també admet que l’arribada d’Amazon, en realitat, ha ajudat al fet que la competència millori.

Joachim Schulte aporta l’experiència alemanya, i explica la forma de funcionar de la distribuïdora Arvato SCM Solutions. “Treballem tota la cadena de valor en la venda al major del llibre”.

“Gestionem els enviaments de diferents editorials a través del bundling (els agrupen), i aprofitem l’economia d’escala”, explica, per augmentar l’eficiència al mercat.

“Nosaltres podem arribar a la massa crítica a la qual les editorials petites no podrien arribar per si soles”, afirma. “Les editorials han de triar: o competir amb qualitat o competir amb eficiència, i nosaltres podem fer-ho eficientment per elles, ja que invertim en automatitzacions constantment”.

“Es pot augmentar l’eficàcia millorant les formes d’entendre la logística. No podem treballar com fa 20 anys”, ha defensat l’alemany.