Taula rodona: “Les llibreries a Europa”amb Maarten Asscher, James Daunt, Antonio Ramírez i Nicolas Vivès

Som el cor de les nostres comunitats

La taula rodona, dinamitzada en aquest cas per Antonio Ramírez, de La Central, va ser una oportunitat per interrogar-se, des de diferents perspectives i contextos, sobre l’ofici del llibreter en l’actualitat.

Ramírez, citant El guepard de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, es pregunta si tot serà igual malgrat que tot sembla haver canviat ja al món de les llibreries. O a l’inrevés: si encara que sembla que res canviï, tot s’ha transformat per sempre amb l’arribada d’Amazon i “la manera en la qual els lectors trien les seves lectures”. “Tot depèn de la confiança”, defensa.

Maarten Asscher, de l’Athenaeum Boekhandel, a Amsterdam, que acaba de celebrar els 50 anys del seu establiment amb un documental, va explicar que acaben d’obrir tres llibreries més, sobretot de llibres acadèmics, encara que ja venen un 30% online.

La transformació de les llibreries no pot interpretar-se sense observar, al mateix temps, la transformació de les ciutats europees. “De vegades els turistes són un obstacle per aconseguir els lectors que busquem. Una llibreria hauria de ser una illa d’intel·lectualitat, però no un circ, ni un berenar de bojos”, afirma.

“Hem de vendre d’una manera molt més personalitzada. Hem de defensar el nostre ADN, ser la nostra pròpia universitat”, aposta Maarten Asscher.

James Daunt és un dels llibreters més coneguts. La cadena que regenta a Londres, Waterstones, és la major de tota Europa, amb més de 200 establiments. Però no sempre ho han tingut fàcil. Daunt explica que a Gran Bretanya no existeix la llei del preu fix, i “Amazon pot vendre, sense cap restricció, llibres fins a un 50% més barats”.

“El 2010 vàrem viure l’infern”, reconeix. “Desapareixien totes les llibreries i vàrem entrar en fallida. Vam haver de fer front al Kindle amb els valors tradicionals del llibreter, ser eficaços, excel·lents”. Van superar els nombres vermells i ara la cadena gaudeix de bona salut. Com ho van aconseguir?

“Les llibreries només poden competir amb Amazon amb personalitat i excel·lència”. “Som el cor de les nostres comunitats”. Com Ramírez, considera que l’epicentre consisteix a generar confiança en el lector.

Daunt també va explicar com treballa una cadena d’aquestes característiques que, al seu torn, aposta per la personalitat de cada llibreria. “Podem centralitzar les factures, i altres gestions, però cada llibreria té la seva selecció. Cada llibreter és responsable de les seves decisions”, va aclarir.

Nicolas Vivès va ser la persona encarregada d’explicar el cas de la mítica Librairie Ombres Blanches, de Tolosa de Llenguadoc. França és un món apart. Allà la Llei Lang, que estableix un preu fix en els llibres, funciona des de 1981.

“La nostra generació volia recuperar la confiança del lector, ser elitistes per a tots. Oferir un marge virtuós, no per descomptes”, va explicar, a més d’advertir que “no podem entrar en la tirania del temps, hem d’augmentar la curiositat i el coneixement, amb independència total”.

Per això a Toulouse organitzen un club de lectura una vegada al mes, on “discutim amb els lectors, i els descobrim autors que no coneixen”. “Res pot substituir el vincle que existeix entre un lector i el seu prescriptor”, conclou.