Taula rodona: “Foment de la lectura i lluita contra la pirateria: Eficàcia o fum?” amb Valentí Oviedo, Marta Rivera de la Cruz, Óscar Sáenz de Santa María  i Joaquim Torrent

La lluita contra la pirateria també és una batalla moral

El gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona, Valentí Oviedo, considera que “les arts en viu tindran més importància mentre la tecnologia creixi” i afegeix que “la interacció a través de la tecnologia, entre el consumidor i el creador, serà cada vegada més gran”.

“Llegir requereix un esforç intel·lectual. Però la llei del mínim esforç i la mandra ha produït un neoanalfabetisme. Volem suggestionar i donar plaer. Això és el veritable foment de la cultura. És essencial crear aliances i comunitat. Connectar tots els agents”, segons Oviedo.

“El paper de les famílies és fonamental en aquest procés”, diu el gerent de l’ICUB, qui ha explicat alguns projectes pioners com Residències, en els quals un autor treballa durant un any en un institut. “A Barcelona la xarxa de biblioteques ha fet un treball ingent, això és la base del foment de la lectura”.

Marta Rivera de la Cruz, presidenta de la Comisión de Cultura del Congreso de los Diputados, reclama per al 2030 “un país que sigui conscient del seu potencial cultural i econòmic”.

“Hem parlat massa de cultura gratuïta, que no és el mateix que la cultura accessible. La cultura és un bé i té un valor”, insisteix Rivera.

“A Espanya som capdavanters en pirateria”. Segons la també escriptora, es pot lluitar des de l’escola, des de la conscienciació social (“cal donar-li la volta, no es pot criminalitzar l’escriptor que vol cobrar pels seus llibres”), i des de la batalla legal, dotant de més recursos l’Administració.

“El 48% de gent que baixa contingut il·legal no creu fer res malament”, diu Rivera, encara que considera que l’arribada de les plataformes de pagament cada vegada millor desenvolupades, com Netflix, ajudarà a frenar la pirateria.

Óscar Sáenz de Santa María, director general de Industrias Culturales y del Libro del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, afirma que la llei espanyola “és de les més avançades contra la pirateria. Ens hem avançat al que regula la Unió Europea”. Però, diu, “la lluita contra la pirateria també és una batalla moral. És una xacra”.

“No ens han tombat judicialment cap dels bloquejos de webs”, ha explicat, i creu que “molts eliminen contingut il·legal per por abans que actuem”.

“Hem de treballar perquè la pirateria sigui alguna cosa anecdòtica”, ha insistit, i en el pla del foment de la lectura, afirma que “cal aconseguir que el 40% de gent que no llegeix cap llibre en un any ho faci”.

Joaquim Torrent, director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, creu que cal avançar en la conscienciació contra pirateria com es va fer amb l’ecologia.

“Amb els plans de lectura, estem sortint del fum i entrant en l’eficàcia”. I és que, segons el seu punt de vista, “no es pot fer un pla de lectura sense relat. Havíem d’integrar totes les competències en un únic ens de gestió”, i per això creen des de la Generalitat la Direcció General del Llibre. “El pla havia de comptar amb un pressupost associat, mesura per mesura. La credibilitat es guanya així”, explica.

“Sabem que els que són lectors van més al cinema i escolten més música. Sense lectura no hi ha cultura, és la porta d’entrada a d’altres sectors”, conclou Torrent.