Taula rodona: “El més nou? Realitat augmentada, algoritmes i altres tendències” amb Marisol López, Pere Roset i Marc Santandreu 

Tenim tecnologia de sobres, però ens falta creativitat

Toni Iturbe obria la taula de debat recordant que la tecnologia, quan evoluciona prou ràpid, és indistingible de la màgia. I d’això havien vingut a parlar, de com la tecnologia pot posar-se al servei del lector, els experts convidats.

Marisol López, directora de l’Àrea Digital de l’ICEC, va mostrar alguns exemples de noves experiències audiovisuals, en els quals la narrativitat és part fonamental del joc, i va posar l’accent en com s’està treballant amb el blockchain en la música. Es tracta “d’una manera de controlar qui és l’autor del tema”, a partir d’una base de dades distribuïda de tal forma que l’usuari publica la seva creació sense que un altre pugui manipular qui és el creador original.

“Tal vegada estem davant el final de les societats de gestió”, va afirmar López. Encara que reconeix que “no sabem cap on anirem. La velocitat és ràpida, però cal estar molt atents al que passa per saber què funciona i què no”.

Per la seva banda, Pere Roset, d’Augmenta Solutions, també considera que encara “no sabem com accedirem a la informació, ni com llegirem en el futur. No sabem com afectarà la realitat augmentada al món de la ficció”, però va enlluernar el públic amb alguns exemples en 3D, assegurant que avui “podem animar gairebé qualsevol objecte”.

Som, doncs, davant la quarta revolució industrial. “La realitat augmentada és afegir elements sintètics al món real. Fa anys que moltes tecnologies s’han creat, però ara estan explotant. Els canvis que arribaran seran estructurals. També en la indústria cultural”, va afegir.

“Tenim tecnologia de sobres, però ens falta creativitat”, creu Roset.

Marc Santandreu, de Tekstum, també afirma que “el més important són els continguts”. “Però al final de la cadena hi ha el lector. Per cuidar el lector hem de conèixer-lo. Els algorismes poden ajudar a entendre què pensa i què sent. Podem oferir informació qualitativa, més enllà de l’estadística de vendes, gràcies al Big Data i a la intel·ligència artificial”.

Això és el que fan a la seva empresa. “Anem a les diverses plataformes on el lector comparteix la seva experiència, en blogs i xarxes socials, i identifiquem paraules claus tan positives com negatives. Transformem les dades (també la geolocalització) en emocions, i això ens servirà per recomanar millor.”

“Venem experiències, no llibres. El sector pot adoptar la tecnologia. No hem de tenir-li por”, sosté Santandreu.