Javier Cercas: “Els escriptors som editors frustats”

 

El Fòrum Edita Barcelona es pregunta com serà el món del llibre l’any 2030.

 

“Els escriptors som editors frustrats”, ha afirmat Javier Cercas, que ha conversat amb Daniel Fernández, president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, durant la segona jornada del Fòrum Edita Barcelona, ​​celebrat a la School of Management de la Universitat Pompeu Fabra.

L’autor de Soldados de Salamina ha explicat que mai s’havia presentat a un premi literari fins que la seva mare envia els seus textos a la Biennal de Barcelona perquè, en aquests moments, ell vivia als Estats Units, i ella volia que tornés. Guanya el premi i torna a Espanya gràcies a les 500.000 pessetes del guardó.

“Abans dels meus 40 anys només em llegia la meva mare, i poca gent més”, ha dit l’autor, que reconeix que mai s’hagués imaginat que es dedicaria professionalment a l’escriptura. “Sense voler-ho, ens convertim en una empresa de nosaltres mateixos. Per això, per organitzar-me, vaig buscar agent literari. Hi ha una generació d’editors que no admetia aquest tipus d’ingerències. Avui és diferent”.

Durant el diàleg, escriptor i editor han debatut sobre el procés que porta de la imaginació d’un autor a la presència del llibre a les mans del lector. “L’èxit editorial és la coincidència atzarosa entre les obsessions íntimes d’un escriptor i el que necessita públicament la societat en aquell moment”, ha puntualitzat Cercas, encara que l’autor d’El monarca de las sombras admet que ningú sap, en realitat, les raons objectives perquè un llibre es converteixi en un best-seller. “La resposta de per què funciona un llibre és que no hi ha resposta”, afegeix.

Per la seva banda, Santi Vila, conseller d’Empresa i Coneixement, i el que havia estat màxim responsable de Cultura de la Generalitat fins tan sols uns dies, ha inaugurat la sessió a la UPF assegurant que “una societat que aspira a ser lliure col·lectivament necessita ciutadans lliures, i la figura de l’editor és imprescindible per garantir el pluralisme”. “Els editors són coautors”, ha assenyalat.

Javier Aparicio Maydeu, creador i director del Màster en Edició de la UPF Barcelona School of Management, ha resumit el contingut de les jornades amb una conferència titulada ‘Edita: la cruïlla infinita’. Durant el matí han tingut lloc dues taules rodones, la primera dedicada a la literatura juvenil, en què han participat l’editora Iolanda Batallé, el booktuber Sebas G. Mouret i les escriptores Gemma Lienas i Care Santos. A la segona taula s’ha debatut sobre l’expansió de l’edició a Hispanoamèrica, en què han participat José Calafell (Grup Planeta a Amèrica Llatina), Oriol Castanys (Anagrama), Ilya Pérdigo (Editorial Alrevés) i Consuelo Sáizar (University of Cambridge ).

La trobada, organitzada pel Gremi d’Editors de Catalunya i el Màster d’Edició de la Universitat Pompeu Fabra, té lloc a la capital catalana durant tres dies, del 5 al 7 de juliol, i busca oferir una potencial mirada cap a l’any 2030.