Conferència: “Viatge al 2030. Una perspectiva francesa” amb Teresa Cremisi

Com a editors hem de recordar que la qualitat es paga

“La revolució digital no ha afectat gens l’ofici d’editor”. Així de contundent s’ha mostrat Teresa Cremisi, la que va ser directiva emblemàtica de Gallimard o Flammarion, que ha analitzat el sector durant l’última jornada del Fòrum Edita Barcelona.

“L’editor és com un col·leccionista, que enfila perles en un collaret, i el conjunt conforma un quadre que després influirà en altres camps de l’art i del pensament d’un país”, ha dit l’editora.

“L’edició és el fill il·legítim i turbulent de l’esperit, perquè té a veure, al mateix temps, amb cultura i amb comerç, i ha de respectar tots dos pares”, segons Cremisi, que ha explicat que el mateix Gaston Gallimard era molt mercantil, però va construir un projecte editorial d’indiscutible qualitat amb més d’un segle de trajectòria.

Cremisi diu que el d’editor a França és un ofici respectat. “Ha entrat en l’esperit de la població. Per això ha estat protegit per la política. El preu fix del llibre (l’anomenada Llei Lang, creada el 1981 i encara vigent) ha ofert una columna vertebral al sector”.

Hi ha 6.000 llibreries de totes les grandàries a França. Cada població té el seu ajuntament, la seva fleca i la seva llibreria, en un paisatge difícilment comparable amb un altre país proper. L’entorn favorable, segons l’editora, ha permès la bona salut del sector editorial i la bona salut dels distribuïdors.

“L’edició gairebé no ha quedat tocada per l’àmbit digital. La mutació és molt moderada. El que sí s’ha incrementat és la compra online”, ha insistit. “En suports físics, el llibre és clarament el líder dels productes culturals a França”.

“Com a editors hem de recordar que la qualitat es paga”, defensa Teresa Cremisi, que recorda que a França el llibre literari encara és fonamental, i supera el 40% de les vendes.