Crònica de la conferència inaugural de Javier Aparicio Maydeu, “Editar: la cruïlla infinita”

No es pot treballar únicament amb estadístiques perquè no reflecteixen la complexitat de la realitat editorial

Javier Aparicio Maydeu, creador i director del Màster en Edició de la UPF Barcelona School of Management, i un dels coordinadors d’Edita, va assegurar durant la conferència que obria la jornada del dijous que “el món del llibre reclamava a crits, encara que fos en silenci, una trobada com aquesta”, un fòrum obert, segons les seves pròpies paraules, a tots, “a joves i a no tan joves, a grans editorials i editorials perifèriques”.

No és casualitat que Aparicio Maydeu titulés la seva conferència Editar: la cruïlla infinita, ja que editar, ens diu, és sempre una cruïlla, “un forat negre que ho absorbeix tot”. “Qualsevol canvi al món té conseqüències en el nostre sector”, afegia.

Per això, el professor i crític literari creu que “és molt més fàcil destruir que construir”, i que precisament el Fòrum Edita tracta d’evitar aquestes dinàmiques. El sector editorial, assegura, és un sistema solar que consta de set planetes: economia, management, gestió de continguts, logística, tecnologia, fiscalitat i comunicació. Però n’apunta un vuitè, “el planeta Ego”, el que cal gestionar amb sensibilitat i intel· ligència.

Els autors, avui, són autors o els hem d’anomenar productors de contingut perquè tenen més encàrrecs i menys món interior? es pregunta. I és que cal tenir en compte en l’actualitat, també, l’entorn, les múltiples plataformes, i el que s’anomena coaching literari.

És curiós que, igual que Mendoza, Javier Aparicio Maydeu recorda com un dels millors ensenyaments rebuts (en el seu cas, de la mà de Carme Balcells) és la necessitat de respectar les males novel·les.

Per parlar d’Hispanoamèrica, un vas comunicant que ha funcionat com a eix a Edita, va obrir una nova pregunta: La demografia és una arma o una fal·làcia? “No es pot treballar únicament amb estadístiques perquè no reflecteixen la complexitat de la realitat editorial”, insistia.

El professor va seguir fent un repàs pels temes fonamentals de la trobada, com la maquinària del màrqueting contra el boca-orella, el cas Amazon, del llibreter al logista, i com pot ajudar la realitat virtual als llibres il·lustrats.

“El món editorial està basat en desitjos, no en algoritmes”, afirma Aparicio Maydeu, qui considera que “els nínxols sí que es creen, i es transformen. Els editors són els que saben com es crea la tendència, i cal ser valent”. Va citar la relació entre Kafka i el seu editor, Kurt Wolff, com un exemple de com actua un editor com a intermediari entre l’escriptor i el lector.

Es poden editar les audiències i no solament els llibres? És necessari realment fer campanyes de foment de la lectura des de les institucions? O és més important fer un canvi de llei que convidi a llegir des de l’Educació? són algunes de les qüestions que també va posar sobre la taula. Per al crític “prescriptors, lleis i foment van plegats”, i “la tecnologia ja la porta el nen a l’escola, allò que li falta és el contingut”.